Hallooooooooooooooooooooooo iedereen!!!! Akwaabaa!!
Heee lieve allemaal,
Zo allereerst, ik zit op de sloomste computer ever, dus, het kost me ongeveer 1 uur om dit erop te krijgen, ja dat is heeeel veeel geduld hebben hier...
Allereerst het is hier fantastisch...MEGAheet, stel je het voor als een soort ' wannebe Holland' (in de zomer)...ja mega benauwd en bewolkt!!
Andere indrukken zoals:
IEDEREEN, ja let op, IEDEREEN wil je aanraken..gewoon even je arm, je hand: Welcome to Ghana, Hello, were you from...Ik heb geloof ik in deze drie dagen meer vrienden heb gemaakt dan ik zal kunnen tellen(Hello, I'm your friend..yes...let we shake hands...) En dan zijn dit allerlei mensen: jongens, mannen, vrouwen, BOb marlys (heel veel wannabees)
En de wegen? (ik ben in de hoofdstad Accra tot vrijdag) zijn van asfalt ja, maar daar is dan ook alles mee gezegd..afgebrokkeld, hobbelig en met op twee banen --> auto's in drie banen, allemaal toeterend..Wanneer we met de hele groep vrijwilligers in de ' bus' zitten, zijn we als aapjes in een kooi en worden we door alle afrikanen aangestaard en lachen ze..
Daarnaast wil ik even kwijt dat ALLE verhalen over de tijd waar zijn! Er is GEEN tijd hier..5 minutes= ach 3 of vier uur...Ik stond vandaag bij de bank om geld te pinnen (jullie geld, want ik moet het beetje bij beetje opnemen omdat het teveel (cool he) is voor in een keer...en in het noorden kan ik waarschijnlijk niet pinnen) en de bank was ' stuk' ' Owwww just wait for 5 minutes, than it works..' En nee dat waren geen 5 minuten...dus dat was wachten en wachten, geduld hebben en zittend daar tot dat het ding het deed
Oke ik heb ZOVEEL te vertellen dat het op deze manier een warboel wordt dus ik doe het dag voor dag..Sorry voor de spelfouten, maar er zijn 15 mensen die erop willen en er is 1 computer..
Maandag
Ik slaap ik een jeugdhostel met 8 mensen op 1 kamer uit allerlei verschillende landen...allemaal vrouwen..dus je begrijpt het al: 1 kippenhok..en ja er is airco in onze kamer..Alleen deze airco is ZO koud dat we snachts slapen met 2 truien over elkaar en een broek met sokken, als je de aurco uit doet, zweet je namelijk je bed uit..geen optie dus...Op maandag hebben we les gekregen van Tina..Stel je een BIG MOMMIE voor en je weet hoe ze eruit ziet..Wat we wel kunnen eten bij de hosts, wat niet, dat we geen electriciteit zullen hebben, geen douche, geen wc etc..Ook over je naam..iedereen hier krijgt in zijn naam de dag waarop hij/zij geboren is..Vraagje voor mam: woensdag toch?? Dan voor mij is het Akwa: (' akwieja').. Na alle lessen en indrukken op straat (echt er wordt echt aan je getrokken, continu) zijn we ' smiddags naar het strand geweest..ja ik weet het: luxe..ik geniet dus ook intens van de luxe hier, met in mijn achterhoofd dat ik straks naar het Noorden ga (donderdagnacht om 4u)..Gezellig..goede klik met een aantal Noorse en Zweedse meiden/vrouwen//erg gezellig..
Dinsdag
We staan trouwens heel vroeg op (half 6), want om 6uur is het hier pikkedonker 'savonds en is er vrij weinig tot laat te doen/zien..En eigenlijk is HET GROTE NIEUWS van dit verhaal dat ik weer aan de ananas ben..tja, helaas ik kom er niet onderuit, na Oeganda heb ik het steeds laten liggen..alleen hier lukt dat niet..Wat me vandaag is opgevallen is dat werkelijk iedereen hier een telefoon heeft..Hoe arm ze ook zijn, ze hebben allemaal zo'n ding..dus hoor je naast het getoeter, geschreeuw, de muziek, ook de mario geluiden van ouderwetse nokias pieperdiepiep.....Wat zo opvalt is dat alles hier mogelijk is; we hebben een soort van gids die bij ons is deze dagen en bij alles wat je vraagt zegt hij: Don't worry, we'll do that, NO PROBLEM.. Vandaag zijn we op de markten geweest.. Nou dat was echt een ervaring..knetters...OVERAL lopen mensen, iedereen heeft kraampjes en muziek...deze muziek staat dan op MAXIMAAL en tegelijk probeert iedereen er bovenuit te schreeuwen..Het echte ' stadse' afrika, met alles te koop op straat...Iedereen in gekleurde felle kleding en alles dragend op hun hoofd..We hebben nog veeel meer gedaan, maar teveel om allemaal te benoemen (allemaal kleine shops0..Smiddags ben ik met 2 zweden en een noor (meiden) met een taxi op pad gegaan..En van hem hebben we geleerd wat het nummer van Waka waka inhoudt (martje dat hoor je nog!!!!!)We hebben vreselijk in een deuk gelgen in de taxi..deze man had hele verhalen, we snapten de helft niet, en we gierden het uit (ook van angst, want hij keek de hele tijdf achterom naar ons in de auto., en reed ondertussen knettershard op een weg met mega veel auto's en overstekende mensen)
Woensdag
Vandaag hebben we taalles gehad! echt leuk en natuurlijk meteen gebruikt op straat bij alle verkopers, erg grappig om de blije gezichten te zien..Ik verlang ernara om naar het Noorden te gaan en te doen waarvoor ik gekomen ben. Werken in het weeshuis. Ik heb veel verhalen erover gehoord dat het echt heel heel arm is, dus ik ben zooo blij met het geld van jullie dat ik meeheb voor daar..(voor Ar: ik heb nog niet uitgevonden hoe duur een ezel is, de weddenschap blijft staan ;)) Ja ik vind het leuk in Accra, en we zien veel, maar ik heb zin in morgennacht, want dan gaan we naar Walewale en vanuit daar door naar Wulugu..Vandaag hebben we ook drum en danslessen gehad..mega tof van de meest Reggeaman die je je maar kan voorstellen, echt gaaf...Ik ga zo locaal ergens eten..
Ik heb het gevoel dat ik hier al meer dan 5 weken ben in plaats van 3 dagen, de dagen zijn vol, en we doen megaveel ook ter voorbereiding op komende vier weken..
Sorry voor de vele spelfouten! Ik zal proberen zo vaak mogelijk te schrijven, deze week lukt het denk ik niet meer omdat ik naar het noorden vertrek..
Dankjewel voor alle lieve berichtjes, dat is echt heel leuk om te lezen..echt leuk..Rikkert heeft mijn nummer hier in Ghana, als ik wordt gebeld is dat voor mij gratis..Dus je kan hem dat vragen..
Voor iedereen: veel liefs en een dikke kus!
Rikkert: IK HOU VAN JOU!!!!!!!! Hoop de dag met BTM was leuk in je ferari en het slippen!!
Hey Gabrielle wat leuk om dit allemaal te lezen. Enjoy Africa live
Carla
Lieverd!
Wat leuk om te lezen. Ik voel jouw energie door het mailtje heen....
Geniet van alles! (En maak veel foto's!!!)
Heel veel succes in het noorden....
Hele dikke zoen,
Jeannette
Hey Gab, wat een verhaal zeg...als we het zo lezen lijkt het inderdaad ook al alsof je super lang weg bent!!! Heeeeel veeeeel succes, plezier en sterkte met alles. Ook straks in het noorden!!
Dikke kus van ons!
Haha, je typt zoals je praat, chaotisch ;). Maar goed, wel 'ff chille' dat ze daar rustig aan doen haha.
Klinkt erg leuk allemaal, maar het echte werk gaat bijna beginnen!
Jurgen
en eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig wat waka waka nu betekent :-)
Geweldig om te lezen allemaal.... Het enthousiastme straalt er vanaf. Veel dingen herken ik en is juist dan leuk om te lezen.
Vergeet er niet van te genieten! En doe echt voorzichtig !!
Je krijgt de groeten van Iris, Mark en AnneRoos.
Groetjes van Ilse en mij.
Tsjonge, jonge... wat een spelfouten... dat ben ik niet van je gewend... (geintje). Onwijs leuk om te lezen dat je zoveel meemaakt, en zoveel indrukken meekrijgt. Wat een rijkdom om dat mee te mogen maken en te ervaren, wat zal je de rust en regelmaat van Nederland gaan waarderen als je terug bent. Maar nu eerst genieten en zoveel mogelijk indrukken opdoen! Veel plezier daar (en het BTM uitje was heeeeeel gaaf, die Ferrari stond Rikkert erg goed, dus ik vrees dat hij gaat sparen...).
Lieve Gabrielle, wat een leuk verhaal heb je ervan gemaakt, hoe je het allemaal beschrijft, ik kan het mij helemaal voorstellen. Zo veel en zo snel mogelijk alles vertellen. Ik kijk nu al uit naar het volgende verhaal. Voor de komende dagen (dit lees je natuurlijk veel later) heel veel succes en plezier. Liefs en dikke kus van je tante
Lieve Gabrielle, als ik het zo lees voel je je als een vis in het water en is het net zo druk als de weekenden hier als je van Rotterdam naar Zeeland en van Zeeland naar Hoogeveen en vv gaat. Het is maar goed dat je zoveel mogelijk opschrijft, want als ik het zo lees vergeet je de helft van wat je meemaakt. Ben je trouwens met meerdere meisjes als je naar het noorden vertrekt? Hoop dat ook die reis weer (snel) gaat lukken.
Liefs mama
ps succes met de ananas
Zo te horen is je avontuur al volop begonnen! Héél erg leuk! Veel plezier nog en goede reis naar het noorden!
Hoe zit het trouwens met die ananas??
Ps: Kleine tip (misschien doe je dat al): typ je reisverhalen niet in reismee maar in een email van je Gmail account. Het is mij tijdens mijn reis een paar keer overkomen dat ik op de slome computers mijn (lange) reisverhalen bijna af had en er ineens een 'powercut' was. Verhaal weg! Kon ik opnieuw beginnen. Gmail slaat die tussentijds op, erg handig! Hoef je niet weer van voor af aan te beginnen als er wel weer stroom is ;-)!
Hey Gabrielle,
Ik wens jullie een goede reis naar het noorden! Succes de komende weken en we houden contact.
Groetjes Kevin
Hey Gab,
Ben erg benieuwd wat die ezel kost hihi! Wat een leuke verhalen zeg! Ik word er zelf ook helemaal enthousiast van! Hier is alles nog lekker rustig! Gisteren de box in elkaar gezet, dus die staat ook! Piter gaf ook al aan dat het in het noorden moeilijk pinnen is trouwens!! (moest ik nog zeggen van hem).
Dikke kus Ar
Heeej lieve lieve Gab!
Wat super leuk om je verhalen te lezen.. echte 'Gabriëlle verhalen' :). En ananas.. stoer hoor! Heel heel veel plezier en susces in het Noorden, doe voorzichtig en GENIET!!
Veel liefs van mij
Hoi Gabriëlle, wat superspannend allemaal. Ik volg alles op d e voet. Wat zijn wij verwend allemaal, we willen nog minuut wachten, dan raken we al gestressed. Maar ja, kennelijk is dat de prijs die je moet betalen voor alle welvaart. De gulden middenweg zou de beste oplossing zijn, maar dat betekent afzien van een aantal zaken. Veel succes met alles. Liefs van Jeannette
Lieve Gabriëlle, we volgen je op de voet. Wat een ervaring moet dit voor je zijn. Zoveel indrukken, dromen die uitkomen. Veel succes met je reis naar het Noorden.
Liefs van ons alle 5.
Wat?!?
Jij in de armoe en Rikkert in een Ferrari? Daar klopt iets niet.. :P
Leuk verhaal! Ben benieuwd hoe het is als je naar het noorden gaat! Geniet ervan!
Kus
Lieve Gab,
Wat een verhaal! Stoer hoor.
Heel veel plezier en succes.
Veel liefs Renate
Lieve zus,
Je verhaal hangt al aan ons prikbord zodat we aan je denken en mee kunnen lezen wat je doet. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn in het noorden. Heb je trouwens mijn smsje gekregen, kan je dat lezen?
En op 10 oktober mag je de envelop open maken!!!
Liefs
Hé Gab al die vrienden die je in 3 dagen opdoet is natuurlijk mooi maar bedenk wel dat straks je weekenden nog drukker worden als die allemaal moet gaan bezoeken :) . Zo te lezen hou je het daar nog wel ff uit hoewel, je hebt het wel MEGA druk druk druk druk enzo. Hou vol en vooral heel heel veel MEGA mooie momenten in het noorden! MEGA smak smak
Hoi!
Volgens mij zit je nu in de bus, lekker hobbelen over de wegen & kijk jij je ogen uit, omdat overal waar de bus stopt mensen met manden op hun hoofd komen aanrennen, zodat je vanuit de bus eten kunt kopen ;)
Echt leuk om je verhalen te lezen, ben zo benieuwd wat je van het gastgezin en weeshuis vindt!!
Succes nog met je reis!
Wat leuk om te lezen allemaal, nouja eigenlijk ook niet;) Ik zou namelijk heeeel graag met je ruilen. Dus geniet maar een beetje extra voor mij. Maar dat gaat zeker lukken. Leuk he al die aandacht haha al denk ik wel dat je dat over 4 dagen wel zat bent! Veel succes nog de eerste week!
Geniet ervan!
Lieve Gabrielle,
Ik heb vandaag je berichtje gehoord, en daaruit blijkt dat je het erg naar je zin hebt.
Het is nu zondag, dus je bent al in het Noorden.
Ik hoop dat je het daar ook erg leuk vindt en dat het zo is als je verwacht. Ik hoop snel weer een berichtje van je te horen, want zo weet ik dan toch wat je doet.
Ik ben erg trots op je, dat je dit allemaal doet. Veel succes en plezier met de kinderen
Liefs oma xxx
Lieve, lieve, lieve gab!!!
Volgens mij heb jij 't MEGA KNETTERS naar je zin, hahaha:) De enthousiaste, altijd vrolijke Gabrielle lees ik helemaal terug in dit verhaal:D Geniet daar meid! Denk aan je en bid voor je!!!!!! Heel veel plezier en succes in 't noorden!
Dikke kus
Klinkt bekent;) Welkom in een ontwikkelingsland. Heel veel sterkte en plezier en geniet ervan. Hoop snel weer wat te kunnen lezen.
Liefs Trinke
Hoi Gabriëlle,
Je verhalen klinken erg enthousiast hoor. Inmiddels zit je op de plaats van bestemming? Ik ben benieuwd naar je ervaring daar. Stoer hoor! En de djembé heb je ook al onder de knie?
Wij wensen je heel veel succes!
Groetjes van Roel en Gretha
Lieve Gab,
Via Lin hoorde ik allemaal blijde en enthousiaste verhalen... fijn om te horen dat 't zo goed met je gaat!!!!!!
Succes met je fietstochtje elke dag ;) Geweldig wat je daar allemaal doet voor de kids en mensen!!! Mis je ontzettend maar gun de mensen daar jouw aanwezigheid, vrolijkheid, heerlijke lach en enthousiasme!!!
Dikke kus, ik hou van je meid!